Elmässan Stockholm 2016 - Kistamässan, 19 - 20 October 2016

The largest network of fairs in lighting & installation in the North

Internet Of Things (IoT) with Fibaro

Internet Of Things (IoT) with Fibaro

Ett hett ämne på årets Elmässa är Internet Of Things (IoT) och de olika IoT-produkterna som nått marknaden. Detta är en jättemarknad där hemmets elektriska apparater blir uppkopplade och ihopkopplade. Den främsta fördelen är att man kan nå produkterna på distans, logga användning och få data redovisat i olika applikationer. För att få mer insikt intervjuade vi Fibaro, experter i ämnet, som även ställer ut på Elmässan i monter M:15.

Vad är de största fördelarna för kunden med IoT?
Kunden får på ett överskådligt och enkelt sätt kontroll på allt i från hemmet till bilen, och faktiskt även vikten. När fler och fler apparater blir uppkopplade kan vi på ett helt nytt sätt nå våra elektriska produkter, oavsett om det är en dimmer, en bil i garaget eller vågen i sovrummet. Möjligheterna är många men för att nämna några är t.ex. möjligheten att starta bilens värmesystem via mobilen en sak som många uppskattar. Eller att kunna släcka hela hemmet på väg till arbetet. En av nycklarna till denna utveckling ligger i att nästan alla har verktyget för att möjliggöra detta: den smarta telefonen.

Vad är nästa stora grej inom IoT?

Vi ser att fler och fler stora aktörer får upp ögonen för det uppkopplade hemmet. Fortum och NCC har ett projekt i Norra Djurgårdsstaden där man styr allt i från belysning till tvättmaskinen på ett smartare och mer effektivt sätt. Förutom att det hela tiden dyker upp nya produkter som är smarta och uppkopplade (senast en helkroppspegel som analyserar dig medan du speglar dig), så handlar det mycket om att sammanfoga de olika produkterna till en applikation.

Kan ni ge exempel på hur en typisk IoT installation kan se ut?
En typisk installation skulle kunna se ut som i följande exempel. I hemmet monteras Fibaro Dimmer 2, en helt vanlig tryckknappsdimmer som fungerar med de flesta av marknadens ljuskällor. Denna dimmer går att styra från strömbrytaren som vanligt men även via en mobilapplikation om man kopplar denna mot en Z-Wave gateway. I Detta exempel använder vi Fibaro Home Center 2, en lättarbetad och stabil produkt där vi enkelt kan programmera hemmets smarta funktioner och där slutkunden får ett användargränssnitt som är överskådligt och smidigt att använda. Därefter monterar vi rörelsesensorer, temperaturgivare, kamera och rökdetektorer samt inkluderar dessa i vår Fibaro Home Center 2. Vi namnger enheterna och bestämmer hur de ska fungera, detta sker i ett gränssnitt som är mycket likt det som slutkunden sedan använder. Att ha ett väldesignat programmeringsgränssnitt har många fördelar, förutom att det är roligare att arbeta med blir det även enklare att lära sig systemets alla funktioner och lägga till nya funktioner.

Vad visar Fibaro på Elmässan och varför ska man besöka er monter?
Vi visar ett Hem-automationssystem baserat på radiostandarden Z-Wave, en standard som innefattar ca 300 tillverkare och över 1500 olika produkter. Tillsammans med olika brytare, dimmeraktorer och sensorer kan man utan stora ingrepp skapa väldigt intelligenta lösningar för hemmet. All kommunikation med Z-Wave är dubbelriktad så man får alltid ett svar på att signalen gått fram och att kommandot är utfört. Z-Wave minimerar även räckviddsproblem genom att alla produkter kommunicerar i sk. mesh-nätverk, detta innebär att alla nätmatade enheter förstärker radiosignalen och utökar räckvidden.