easyfairs

Seminarier

Här kan du läsa en utförligare beskrivning av de olika punkterna på seminarieprogrammet.

 

 

6 feb | 08.30 - 09.30 | Scen 1

pp

Sydsvenska Handelskammaren
Konjunkturen, näringslivet och produktiviteten: Hur går det för Skåne?

Lyssna till när Sydsvenska Handelskammaren genom Per Tryding (vVD och Policychef) och Pernilla Johansson (chefsekonom) presenterar sin konjunkturrapport.

Till detta kommer det att serveras en nätverksfrukost. 

Anmäl dig här


6 feb | 09.00 - 09.30 | Scen 2

ga

Göran Adlén - trendspanare
Sälj mindre - Älska mer!

Göran Adlén är civilekonomen som först såg en forskarkarriär i Lund framför sig. Men när Sveriges Industriförbund hörde av sig direkt efter studierna så hade han svårt att säga nej. Därefter har han arbetat i reklambranschen och i tio år haft roller som projektledare, VD, creative director och copy på flera namnkunniga byråer.

Parallellt med detta undervisade Göran på IHM i marknadsföring och marknadsanalys. Fastnade för utlärandet och satsade till slut på att bli talare på heltid. Författare till åtta böcker, starta webTV-formatet ”Trend-TV” 2009 och har femton år i rad genomfört egna populära trendrapporter. Hör honom trendspana!


6 feb | 09.00 - 09.45 | Scen 3

zvga

Anton Blomberg, PRV
Varumärket är en av dina största tillgångar!

Visste du att immateriella tillgångar – inräknat ditt varumärke – kan stå för 80% av värdet i ditt företag? Att hantera resurserna rätt är därför väldigt viktigt.

Varumärket är inte bara en logga, ett ord eller en slogan – det måste också ha betydelse och skapa förtroende. Varumärket är inte vad du vill att det ska vara utan vad kunden uppfattar det som. 

PRV och en kommunikationsbyrå vet vad du ska tänka på för att bygga förtroende och därmed ladda varumärket med för att skapa värde. 


6 feb | 10.15 - 11.00 | Scen 2

h

Paneldebatt - en hållbar framtid
Hur går kraven på hållbarhet ihop med goda affärer?

Hållbar utveckling är något alla strävar efter. Men vad innebär det i praktiken? Hur kan en skarp grön profil bidra till bättre affärer? Försvåras hållbarhetsarbetet av vinstkraven? Vad kan vi lära av dem som kommit längst? Lyssna till när några av de främsta profilerna i olika branscher diskuterar en hållbar framtid under ledning av Per-Stefan Gersbro.

Klara representanter i panelen:

  • Helena Lindh, Environment Executive Nordics, Tetra Pak
  • Per Lyrvall, Sverigechef, Stora Enso
  • Cecilia McAleavey, Corporate Communications Director, Oatly
  • Anders Berger, Director Public Affairs, Volvo Group

6 feb | 11.00 - 11.30 | Scen 3

djdt

Tobias Åbonde, Nordic Director Home Delivery, Bring
Älskade stad - Succésamarbetet kommer till Malmö

Älskade stad – är ett branschöverskridande samarbete för att öka takten till fler hållbara miljöinitiativ som gynnar en levande stadsmiljö. Samarbetet drivs i de centrala delarna i Stockholm sedan 1,5 år tillbaka av Bring, Ragn-Sells, Vasakronan och Stockholms stad. Tobias Åbonde, Bring kommer berätta om de nya planerna för Malmö.


6 feb | 11.15 - 12.00 | Scen 1

ca

Carin Andersson - Professor LTH
Resurseffektiva nyckeltalssystem för resurseffektiv produktion

Att mäta produktionsprestanda och jobba med förbättringar gör i princip alla tillverkande företag, men är det rätt mätetal och förbättringar som prioriteras? Alla vet att vi behöver öka resurseffektivitet och hållbarhet, inte bara i produktens brukarfas utan även i produktionsfasen, men hur vet vi vad som ger bäst effekt?

Carin, som är professor vid Industriell produktion på Lunds Tekniska Högskola, har fokuserat på dessa frågeställningar tillsammans med 7 tillverkande företag och 3 akademiparter i ett nyligen avslutat forskningsprojekt. Resultaten från projektet har ställts samman i en handbok i att designa resurseffektiva nyckeltalssystem, som Carin kommer att berätta om. Hon kommer att avsluta med att kort berätta om nästa utvecklingssteg att digitalisera och automatisera mätning och styrning av produktion, i ett forskningsprojekt som precis startat.


6 feb | 11.30 - 12.10 | Scen 2

jan

Jan Tern
Mänskliga serviceintervaller

Om vi behandlade personalen som maskiner, skulle det ge lägre sjukfrånvaro och högre trivsel? För att våra maskiner ska fungera, har vi serviceintervaller och när något inte fungerar fixar vi det snabbt. Tänk om vi gjorde samma sak med våra anställda. Att gå från en reaktiv personalvård till en proaktiv där vi ser och utvecklar våra anställda, där resurser sätts in på ett tidigt stadie istället för att personen ska gå in i ett (kostsamt) utmattningssyndrom. Här finns en enorm potential att minska stress, sjukfrånvaro, personalomsättning och öka glädjen.

Jan Tern har varit ansvarig för att utveckla friskvården på Volvokoncernen, han arbetar idag som föreläsare och är en av Sveriges två Certified Speaking Professionals. Tidningen Konferernsvärlden har rankat Jan som en "fem i topp" föreläsare inom området hälsa/stress.


6 feb | 13.00 - 13.45 | Scen 2

wthw

 

Sinf

Kompetensförsörjning

Presentation av Sinfs Underleverantörsbarometer.
Hur jobbar industriföretag med kompetensförsörjning?


6 feb | 13.00 - 13.30 | Scen 3

r

Klas Hjort & Daniel Hellström - Forskarlag vid Lunds Universitet
Returer - fälla eller förutsättning?

Returer är ett växande problem för e-handeln. Det råder inga tvivel om att det finns ett behov av att skapa en förändring och dessutom få förändringen att vara lönsam på sikt. Klas och Daniel kommer att belysa tre dimensioner av konsumentreturer och dess hantering baserat på deras forskningsresultat.

Forskningsresultaten fungerar som inspiration till ett nytänkande kring konsumentreturer och är en katalysator för företag som vill förbättra sin verksamhet och kundrelation genom en genomtänkt och sammanhängande returhanteringsprocess.


6 feb | 14.00 - 14.45 | Scen 1

tt

Tommy Thörn - Ytskyddsgruppen
Ytskyddet hjälper till att rädda vår planet!

Tommy kommer att bland annat prata om följande ämnen:

- FN:s senaste rapport samt en mängd professorer runt om i Världen säger att vi har 10-år på oss att se till att stoppa temp ökningen så att den bara blir 1.5 grader och INTE 2.0 grader.

- Rätt Produkt på Rätt Plats och på Rätt Sätt i TID hjälper till att rädda vår planet !

- Kunskap, kunskap, kunskap genom utbildningar och att bygga broar mellan alla oss aktörer i branschen

Han kommer även att visa på case där konsulter sagt "riv och bygg nytt" men där företag övertygade beställaren om att renovera och ytskydda betongen. Beställaren sparade miljoner och nu efter 10 år är fortfarande renoveringen intakt.

Det finns många case att visa som har samma historik.


6 feb | 14.00 - 14.45 | Scen 2

sdfbss

Anders Nilsson - CTO ESET
Livehack!

Anders Nilsson är en välkänd IT-säkerhetsexpert från ESET som i realtid visar ett livehack, där han tar över en uppkopplad enhet. Smarta lösningar kan bidra till effektiviseringar och nya affärsmöjligheter – men de innebär också nya risker. När man kopplar upp företagets styrsystem mot internet ställs man inför helt nya utmaningar och krav. Det är extremt viktigt att man har full koll på sin verksamhets kritiska tillgångar och hur risker och incidenter ska hanteras. Anders ger tips och råd kring hur man kan arbeta med IT-säkerhetsfrågorna inom industrisektorn.


6 feb | 15.00 - 15.45 | Scen 1

rich

Rikard Skogh - Försäljningschef MindSphere Siemens
Industriell digitalisering och Internet of Things

Varje maskin, process och system genererar massor av värdefull data. Intresset för IoT inom svensk industrin blir allt större och alla vill använda sin data på ett smartare sätt. Öppna gränssnitt och enkel uppkoppling till IoT-plattformar kommer vara en förutsättning för att kunna använda data till dess fulla potential och genom detta effektivisera befintliga verksamheter samt skapa nya digitala möjligheter.


6 feb | 15.00 - 15.45 | Scen 2

ddgs

Maija Bigestans
Liveinspelning av Industripodden -Inkludering för en konkurrenskraftig industri 

Industripodden tar plats på scen och pratar om varför mångfald och inkludering är en fråga om framtida konkurrenskraft för svensk industri.

Industripodden grundades av Louise Wohrne, Elin Li och Maija Bigestans, när alla tre var civilingenjörer i skogsindustrin. I podden diskuteras egna erfarenheter som ”ung kvinna” i mansdominerade industrier samt hur härskartekniker, jargong, olämpliga skämt, jämställdhetsstrategier, kompetensförsörjning och innovationsförmåga hänger ihop. 

Läs mer och hitta avsnitt på www.industripodden.se.


6 feb | 16.00 - 16.45 | Scen 1

min

Svenska Minneslandslaget
Den svindlande tanken

Hur mycket kan vi egentligen lägga på minnet? Och är det verkligen något alla kan lära sig? Kom och lyssna på två världsmästare som på ett roligt, fascinerande och inspirerande sätt kommer att förändra hur du ser på din hjärna, ditt minne och inlärning.Det omöjliga är möjligt.

Idriz ”Minnet” Zogaj är förbundskapten för Svenska Minneslandslaget som vann landslags guld 2014. Jonas von Essen, en av lagmedlemmarna är dessutom tvåfaldig individuell världsmästare i Minne. En oförglömlig föreläsning där vi kör så hjärncellerna ryker!


7 feb | 08.30 - 09.30 | Scen 2

s<gzaeg

Jens Tornberg - ÅF
Moderator: Mats Lindberg - IPS
Riskbedömning och fortlöpande tillsyn

Frukostmöte med föredrag om riskbedömning och fortlöpande tillsyn. Hur lever man upp till kraven i Arbetsmiljöverkets föreskrift 2017:3, ”Användning och kontroll av trycksatta anordningar” på bästa sätt? Kraven på dokumentation kan verka betungande, men väl utformade rutiner och system för riskbedömningar och fortlöpande tillsyn kan bidra till högre process-, person- och driftsäkerhet. Tolkningar, tips och praktiska lösningar presenteras.


7 feb | 08.30 - 09.30 | Scen 1

pp

Pumpportalen
Hur kan vi förbättra lönsamheten genom förbättrat och förenklat underhåll av pumpsystem?

Ni kommer att få lyssna på fyra olika föreläsare som under denna timma ger er en snabbkurs och inblick i hur ni med smarta val och ny teknik kan öka tillgängligheten och minska drifts- och underhållskostnader på era pumpsystem. 

Till detta kommer det att serveras en nätverksfrukost.


7 feb | 9.45 - 10.15 | Scen 2

bus

Lena Sellgren, Head of Research, Business Sweden
Globala megatrender, globalt teknikskifte/digitalisering

Tjänsterevolutionen - En global möjlighet för Sverige och svenska företag. Världsmarknaden befinner sig i en teknologisk brytpunkt. Ny teknik och nya innovationer i kombination med framväxten av industriella ekosystem och globala, digitalt drivna plattformsföretag gör att vi kan producera, interagera och kommunicera på ett sätt som vi tidigare aldrig skådat. En tjänstefiering som accelererar dramatiskt till inget mindre än en global tjänsterevolution. Sverige och svenska företag har potential att leda tjänsterevolutionen på den framtida globala marknaden. Men vilken position i leverantörskedjan gentemot slutkund ska man ha? 

Läs hela rapporten ”Tjänsterevolutionen” här.


7 feb | 10.00 - 10.45 | Scen 1

hms

Håkan Mildh Svensson - grundare Berotec
Vad innebär egentligen gigekonomin och hur påverkar den dig och ditt företag?

Håkan har lång erfarenhet från konsultbranschen, både som grundare av Berotec men även som konsult. När han växte upp var småföretagandet ständigt närvarande i familjen och hos närmaste släktingarna och Håkan fick tidig förståelse för hur lätt det var och vad som krävs för att kunna driva eget.

Just konsulter har alltid "gigat", även om formerna för det inte varit så mogna som de är idag. Att göra karriär inom sitt hantverk kan vara svårt om man inte vill bli chef. Håkan välkomnar därför gigandets möjligheter för att skapa det arbetsliv man själv vill ha. Vågar man stå på egna ben brukar det löna sig på flera olika sätt och Håkan tycker sig ofta se att stoltheten hos gigarna ökar just när man jobbar för sitt egna varumärke, detta gynnar även arbetsgivaren. ”Gigandet” har även baksidor som det gäller att förstå och kunna hantera. Håkans erfarenheter och visionära synsätt och tro på denna nya typ av arbetsmarknad har bidragit till hans djupa kunskap inom det som Håkan kallar för Gigekonomi 2.0


7 feb | 10.00 - 10.45 | Scen 1

cncb

Paneldebatt - hur väljer jag förpackning?
Framtidens förpackningsmaterial - hur ska jag välja?

Vad finns det för för- och nackdelar med olika förpackningsmaterial? Vad är bäst och när är det ena bättre än det andra? Det finns en mängd faktorer att väga mot varandra vid valet av förpackning. En expertpanel diskuterar frågan och ger vägledning i det många gånger svåra och komplexa valet av förpackning. 

Moderator Marcus Petersson, chefredaktör Packmarknaden.

Klara representanter i panelen: 

  • Åsa Stenmarck, IVL Svenska Miljöinstitutet
  • Leif Nilsson, SPIF – Svensk Plastindustriförening
  • Maria Persson - Ardagh Group
  • Malin Ljung Eiborn – Billerud Korsnäs  

7 feb | 11.55 - 11.45 | Scen 3

dbhdthdf

André Hindersson, VD & Grundare, Designkontoret Silver
E-commerce packaging impact – hur varumärken kan öka sin synlighet och försäljning inom e-handeln

Varumärkesägare som vill öka sin försäljning via e-handeln (och andra digitala kanaler) kan realisera stora vinster genom att tänka nytt kring förpackningsdesign och hur deras produkter presenteras. Genom relativt små medel kan produkt och varumärke skapa ett bättre avtryck som möjliggör en starkare närvaro och position för varumärkesägare. 

Genom kundinsikt och illustrativa exempel besvarar André Hindersson följande frågor:

1. Vad ställer omvärlden för krav på framtida paketering av varumärken i digitala kanaler? 

2. Hur skall man tänka för att skapa ett tydligt avtryck hos konsument? 

3. Hur skapar man en omni-upplevelse inom e-handel? 


7 feb | 13.00 - 13.45 | Scen 2

dl

Dag Lotsander - VD Lean Nordic
Lean ledarskapsfilosofi - Viljan att ständigt bli bättre

Ta tillvara kraften och kreativiteten hos alla ledare och medarbetare med Lean. Dag Lotsander är en uppskattad föreläsare som talar om Toyotas ledarskaps­filosofi, även kallad Lean, och vad det betyder för ledarskap och medarbetarskap.

Lean är en ledarskapsfilosofi och ett sätt att tänka, som ursprungligen kommer från Toyota. Filosofin får nu allt större spridning i företag och organisationer. Lean handlar om att ha effektiva och flexibla processer som är utformade efter kundernas behov. Grunden är att skapa kundnytta genom att ta bort allt slöseri genom att bygga in kvalitet i arbetet och utjämna arbetsbelastningen. Ledstjärnor är värdeskapande, enkelhet och helhetstänkande. En förutsättning för att lyckas är att involvera och engagera medarbetarna i verksamhetens alla led.

Dag Lotsander, som i grunden är beteendevetare, har 20 års erfarenhet av att arbeta inom Toyota i roller som bland annat försäljningschef och marknadsdirektör. Han hade också i uppdrag att driva kulturförändringen i Sverige när ledarskapsfilosofin "The Toyota Way" infördes i Toyotas tjänsteproducerande verksamheter, med start 2003. I samband med det tog han också initiativet till att sammanfatta professor J Likers bok "The Toyota Way" i ett häfte som sedan har spridits i över 100 000 exemplar. Sedan 2008 är han konsult och föreläsare i eget företag och hjälper organisationer inom både näringslivet och offentlig sektor att öka kunskapen om vad lean är och att mobilisera kraften hos ledare och medarbetare.


7 feb | 13.15 - 14.00 | Scen 1

jhvhgv

Paneldebatt - testbäddens  betydelse för Industri 4.0
Kan testbäddar säkerställa industrins framtida konkurrenskraft?

Jon Haag föddes mitt i oljekrisen 1973, och fick ett miljöintresse med sig från början. Analysintresse och kemi ledde honom till KTH och en examen inom Kemiteknik, energi och cellulosa 1997. 

Jon har jobbat multidisciplinärt i över 20 år, miljöteknik, energiteknik, teknisk konsult, strategikonsult och affärsutvecklare, alltid med ambitionen att engagera, utveckla och förbättra affärer och upplevelser. Flera jobb har varit globala bolag som McKinsey&Co, ÅF, BillerudKorsnäs och Stora Enso, där väcktes förståelsen för hur olika slutanvändare kan vara. Han har arbetat på tre start-ups, varav det senaste var att starta och driva design- och innovationsbyrån NINE, idag en del av Grow. De senaste åren har gått till att start New Business Lab och en Insiktsplattform på BillerudKorsnäs för framtidens förpackningar och megastäders behov. 

Idag är Jon chef för Test & Demo-kontoret på RISE, där testbäddar ska designas och utvecklas för att företag, städer, akademi och slutanvändare ska mötas i marknadsnära utveckling av framtidens lösningar på samhällsutmaningarna med hållbara affärsmodeller. Snabbare. Tillsammans.

Maria Strömberg är chef för kluster och innovationsfrågor på Business Region Göteborg, Göteborg Stads näringslivsbolag, med ansvar för näringslivssamarbeten inom en rad områden. Fordon – Infrastruktur – Maritima – Energi – Miljöteknik – IKT – Kulturella och kreativa näringar m.fl. Business Region Göteborg ser testbäddar som viktiga verktyg för att utveckla den ”kollektiva” innovationsförmågan och starka kluster med näringsliv, akademi, offentliga aktörer. Göteborg är en region som präglas av innovation och entreprenörskap. Och ett av naven för utvecklingen är testbäddarna. Där testas lösningar på morgondagens utmaningar och det görs i virtuella verkligheter, laboratorium, simulerade miljöer och i den verkliga staden. Nu vill de ta det ett steg till. Därför har de startat Testbädd Göteborg.

Testbädd Göteborg är en satsning från Business Region Göteborg, RISE, Chalmers och Göteborgs Universitet för att kunna skapa en ännu starkare och attraktivare region för näringslivet och akademin.

Här samlar de regionens alla testbäddar, samordnar idéer och resurser, och gör det enklare för nya aktörer att ta plats. För att kunna accelerera utvecklingen och skapa en attraktiv miljö där näringslivet kan ta tillvara på regionens innovationskraft, locka till sig kompetens och växa tillsammans med akademi och stad. Genom samverkan kan vi möta morgondagens utmaningar. Tillsammans testar vi framtiden.

Moderator är Hans Jeppson. 

Missa inte den spännande paneldebatten mellan Jon Haag, Maria Strömberg och Martin Strååt!


7 feb | 14.00 - 14.45 | Scen 1

mb

Mats Björkner - Pumpportalen
Hur kan vi göra gamla pumpsystem effektivare?

Det bästa sättet att säkerställa att vi har effektiva pumpsystem är att göra rätt från början. Tyvärr lever vi inte i en perfekt värld, verkligheten är att många system suboptimeras redan från start och att de flesta av våra gamla system genomgått modifieringar under årens lopp. Man har kanske bytt en pump, ventil, värmeväxlare ett någon annan komponent i systemet utan att tänka på vad det får för konsekvenser.

Studier visar att hälften av alla installerade pumpar inom industrin arbetar med en lägre verkningsgrad än femtio procent. Pumpar är en av de mest energiintensiva maskiner vi har inom processindustrin och bortsett från en högre elräkning än nödvändigt ger ett ineffektivt pumpsystem högre underhållskostnader och fler oplanerade driftsstopp. Det finns alltså goda skäl att kika närmare på vad vi kan göra för att förbättra lönsamheten i våra pumpsystem. Under föredraget går vi igenom vanliga misstag, samt hur vi identifierar och åtgärdar olönsamma pumplösningar.


7 feb | 14.00 - 14.45 | Scen 2

ph

Per Holknekt - Varumärkeskonsult
Built in Sweden

Om en kreativ entreprenörs mot- och medgångar. Om förverkligandet av idéer i partnerskapsbyggen, bl a just nu, "live", från det stundande sjösättandet av en unik svensk industriell produkt.

Per Holknekt har gjort en livsresa som inte liknar någon annan. Han har varit en av världens bästa skateboardåkare och grundat Odd Molly. Han har också missbrukat bort sina framgångar, bott i en skogsdunge, sålt “Situation Stockholm” och rest sig igen. Han når ut till både företagare och individer när han talar om livet, branding och entreprenörskap. Han är en av Sveriges mest populära talare och en av talarna på Logistics & Distribution.


7 feb | 14.30 - 15.00 | Scen 3

aa

Arne Andersson - Postnord
Överväg infrastruktursatsning med paketboxar för alla

E-handelns utveckling ställer krav på ny infrastruktur. Den populära ombudslösningen når inom kort sitt bäst före-datum när ombuden inte längre har kapacitet att inhysa mängderna paket. Lösningen skulle kunna vara ett mycket finmaskigt nät av paketboxar där både hushåll och företag i hela landet kan ta emot och lämna paket och brev. Boxens digitala lås öppnas enkelt med din smartphone. Paketboxarna möjliggör leveranser dygnet runt, vilket både ökar flexibiliteten och tillgängligheten för kunderna och effektiviserar transporterna med stora miljö- och klimatvinster som följd.

Vi bedömer att paketboxarna inom några år kan bli en lika självklar del av vår samhällsinfrastruktur som brevlådor och bredband. PostNord med sin unika position som den enda aktören som täcker hela landet, bör leda utvecklingen och samla branschen till ett gemensamt initiativ.


7 feb | 15.30 - 16.00 | Scen 3

cgs

Shoko Yamada - BillerudKorsnäs
Paper Battery, challenging conventional packaging with innovation

Detta seminarie kommer att vara på engelska. 

Today, when the Electric vehicle market is taking off in an exponential way we understand the potential in adding convenient efficient energy storage to cars and trucks. What is maybe not as obvious is all the other products and items now caring its own energy source when connecting to the new internet of things world. Right now the smart cards, Wearables and medical devices are the main end use areas adding up to a 3,6 Billon SEK market in 2017.

Still in the development phase the BillerudKorsnäs Paper Battery and electrodes have the potential to create a sustainable and low cost energy source  enabling also future applications in packaging. Applications that can be used to add value to brands and users and to ensure freshness and minimize waste in the value chain.