easyfairs

Kompetensutvecklas och inspireras av mässans seminarieprogram

På Fastighetsmässan kan du inspireras av ett brett seminarieprogram där branschens experter föreläser med framtidens fastighetsbransch i fokus. 

Scen 1

Moderator: Anna-Karin S. Öjerskog

Anna-Karin är har lång erfarenhet av ledarskap inom näringsliv och offentlig verksamhet och har fördjupade kunskaper inom samhällsbyggnad och fastighetsbranschen.
ak

Scen 2

Specialprogram

med föranmälan


09.30-10.15

Inbromsning eller kris på väg?

Fastighetssektorn har utvecklats stark under senare år. Vad händer nu? Är det en inbromsning eller en mer allvarlig kris på väg? Hur ser framtiden ut, hur länge kan storstäderna växa. Tidigare finansminister Anders Borg ger sina perspektiv.

g

 

Anders Borg

Tidigare Finansminister
Moderaterna

09.00-11.00

Seminarium: Hissförbundet

Hur höjs värdet på en fastighet genom hissar? Seminariet fokuserar på frågor kring underhåll, tillgänglighet och energi, tre områden där fastighetsägare kan både spara pengar och öka fastighetens attraktivitet.

hiss

10.45-11.30

Digitalisering i Göteborg Stad

Hur behöver fastighetsägare utveckla sitt erbjudande för att bli en relevant del av den smarta staden. Vi står inför en omfattande samhällsutmaning där 2 miljoner människor i Sverige är över 85år och kommer bo kvar i ordinärt boende. Vilket ekosystem vill vi bygga och hur kan vi utveckla erbjudandet till våra gemensamma kunder/konsumenter för att erbjuda trygga och säkra boenden med leverans av olika typer tjänster samt leveranser.

d

 

Ante Baric

Digitaliseringsansvarig
Göteborgs Stad

10.30-11.15

Hur Göteborg blev Sveriges tillväxtregion

För ett västsvenskt näringsliv i världsklass, det är ledorden för Västsvenska Handelskammarens vision. Målen är höga och ambitionen likaså. Det och mycket mer kommer Johan Trouvé, VD på Västsvenska Handelskammaren, tala om på Fastighetsmässan.

 

Stefan Gustavsson

Näringspolitisk chef
Västsvenska Handelskammaren

09.30-12.00

Seminarium: Fördjupning med RISE

RISE bjuder in till ett seminarium om renovering och ombyggnad. Ämnen som berörs är fasader och puts, fällplast i fasader, brandrisker och krishanteringar, planering för fönsterbyten, ljud, inbrott och säkerhetsdörrar.

rise

12.00-12.45

Vad mer kan fastighetsägare göra för att bekämpa klimathotet?

Klimathotet är så akut att fastighetsägare måste bli mer proaktiva som aktörer i energisystemet. Hur kan man gå från att minska sin fastighets klimatpåverkan till att bidra till att minska hela energisektorns klimatpåverkan? Ett samtal med Göteborg Energi, Platzer och Skanska.

d

 

Eric Zinn

Hållbarhetschef
Göteborg Energi
d

 

Pelle Arve

Hållbarhets- och inköpschef
Platzer Fastigheter
s

 

Ulla Jansson

Hållbar affärsutvecklare
Skanska Sverige AB

11.45-12.30

Samverkande system bygger smarta städer

I den smarta staden utgör digitalisering grunden för hur medborgare, näringslivsaktörer och det offentliga otvunget kan samsas på ett hållbart sätt. Flera spännande nationella initiativ leds från Johanneberg Science Park och Lindholmen Science Park, som ger en tydlig indikation på hur en öppen innovationsmiljö driver på samverkan för vår framtida samhällsbyggnad.

s

 

Mats Bergh

CEO
Johanneberg Science Park
s

 

Tord Hermansson

CEO
Lindholmen Science Park

11.00-13.30

Seminarium: Sveriges BostadsrättsCentrum

Under två halvdagar kommer SBC ha speciellt utformade seminarier för er som är aktiva inom en bostadsrättsförening. De berör ämnen som till exempel ekonomi, ombyggnationer och olika juridiska frågor.

sbc

13.00-14.00

Vi ska inte bygga vi ska förvalta

När huset brinner så skulle de flesta släppa allt för att hämta brandsläckaren, men när vår gemensamma planeten brinner, så fortsätter många som vanligt medans andra vill släcka branden med nya brandsäkra produkter, trots att det är försent. I denna panel så diskuteras bygg och fastighetsbranschens omställningsarbete från fokus på resursintensivt och utsläppstungt nybygge till resurseffektivt förvaltning. Kan vi lösa de behov och problem som finns i samhället genom att använda det befintliga beståndet bättre, eller måste vi bygga nytt? Trots att leder till en kraftigare brand?

h

 

Anna Denell

Hållbarhetschef
Vasakronan
d

 

Erik Stenberg

Professor i arkitektur
KTH
s

 

Robin Rushdi Al-Salehi

Hållbarhetschef
Ihus
s

 

Linda Schuur

Affärsutvecklare stadsutveckling och hållbarhet
Serneke
1

 

Julia Brandelius

Utvecklingssamordnare
Alla aktivitetshusen

12.45-13.30

En jämlik bostadskö på hyresvärdens villkor

När hyresvärdar hör ordet bostadsförmedling ser de framför sig att de får en hyresgäst tilldelad sig utan att ha något att säga till om, men så kommer det inte att fungera här.

f

 

Mats Ekblad

Strategisk kommunikation
Boplats
h

 

Camilla Dafgård

Marknadschef
Boplats
Foton: Hilda Grahnat

14.15-15.00

Fukt, föroreningar och tekniska brister i byggnaden

Konstruktioner fortsätter att fallera. Varför lär sig inte branschen? Vad kan man göra? Erfarenheter från fältundersökningar och forskningsprojekt RISE har utfört.

s

 

Magnus Hansén

Ingenjör Fuktutredare
RISE
h

 

Patrik Johansson

Ingenjör Brandteknik
RISE
g

 

Börje Gustavsson

Ingenjör Fönsterspecialist
RISE

14.00-14.30

Alla borde ha en strategisk energipartner

Skellefteå kraft berättar om kund-case där dom som en strategisk energipartner hjälpt fastighetsägare till lönsammare affärer. Solcellsinstallationer utan egen investering.Driftnettoförbättring höjde fastighetsvärdet. Minimera din energiskatt.

l

 

Patrik Sundberg

Affärsutvecklare
Skellefteå Kraft

15.10-15.15

Prisutdelning för Västsveriges smartaste fastighet

Det prestigefyllda priset delas ut av Bert Karlsson och Petra Wohner, Project Manager för Fastighetsmässan

x15.15-16.00

Vad är ett lyckat framgångsrecept och vilket är Berts?

Bert Karlsson är en av Sveriges mest kända människor. Under sin digra karriär har han rört sig genom svenskt näringsliv likt en kameleont ständigt på jakt efter nya utmaningar och affärsmöjligheter. Bert har gjort det mesta, han har ägt livsmedelsbutik, skivbolag, nattklubbar, nöjesparker och under 90-talet startade han det politiska partiet Ny Demokrati som satt i riksdagen mellan åren 1991-1994. Numera titulerar sig Bert bokförläggare, medieprofil men framförallt entreprenör.

Men vad är då ett lyckat framgångsrecept och vilket är Berts? Under sitt föredrag ger Bert tonvis med inspiration och delar oblygt med sig av sina fram- och motgångar och även om du aldrig haft en affärsidé så kommer du garanterat ha en efteråt! Med underbara anekdoter från sitt liv och med mycket humor och den typiskt "bertska" rättframheten ger han ett mycket uppskattat och tänkvärt föredrag om hur du når dina drömmars mål.

g

 

Bert Karlsson

Entreprenör och affärsutvecklare