easyfairs

18 september | 9.00 - 9.45 | Ledarskapsscenen

cecilia


Samtal med Cecilia Hallengren VP HR - Global Medicines Development & HR Regional Sweden Lead AstraZeneca

Cecilia has been with AstraZeneca nearly 20 years and has spanned various areas within R&D and the HR Centre of Excellence. 

Since May 2015 she has held the role of HR VP with responsibility for Global Medicines Development (GMD) where she partners with Sean Bohen, EVP GMD and CMO to realise the GMD HR & Business Strategy.  Cecilia has a passion for people development, and has implemented a number of unique programmes aimed at rapidly upskilling existing and new talent within the organisation.  The accelerated focus on development comes from her drive to support AstraZeneca’s Bold Ambition and to make sure that GMD has the required talent and leadership capability in place. 

Cecilia simultaneously holds the critical business role of Regional HR lead for Sweden through which she has gained exemplary negotiation skills and a broad, deep knowledge of AZ Operations. 
Before joining AZ, Cecilia spent ten years in HR with SCA Hygiene Products AB in Sweden.

Cecilia has a BSc in HR Development and Labour Relations from University of Gothenburg and has completed an executive leadership programme at Harvard Business School. She is based in Gothenburg where she likes to train and compete with her three Labrador dogs. 

Vår moderator Anna-Karin S. Öjerskog kommer intervjua Cecilia. Intervjun kommer hållas på svenska. 


18 september | 9.00 - 9.45 | Kunskapsscenen

patrik sjöberg

Det du inte såg

Vid sidan om alla framgångar, medaljer och det för medierna kaxiga yttre hos sportlegenden, fanns det något som vi inte såg som drabbade Patrik Sjöberg. Saker som lågt räknat drabbar tre barn i varje klass. Patrik blev sexuellt utnyttjad av en nära anhörig, en vuxen han hade förtroende för, mannen som fått mycket beröm för Patriks framgångar - hans tränare Viljo. 

Det här är över 30 år sedan och Patrik är en av de få som brutit tystnaden och tagit upp kampen för barnens rätt till en trygg barndom utan sexuella övergrepp. Det finns fortfarande barn som blir sexuellt utnyttjade och vuxna som blundar. Patriks föreläsning kommer att öppna dina ögon och ge dig både förståelse och förklaring på varför problemen fortsätter. Men inte bara det. Patrik berättar hur vi tillsammans kan stoppa övergrepp mot barn. Hur bemöter vi problemet och varandra? Hur tacklar vi och motverkar utanförskap? Hur kan vi utveckla våra attityder? Han delger en dyster historia, men pratar om en ljus framtid.


18 september | 9.30 - 10.00 | Inspirationsloungen

Time to meet

Vad 500 kunder lärt oss om konferensbokningar online

Digitaliseringen av mötesindustrin innebär stora möjligheter men ställer även nya krav. Samtidigt saknas mycket kunskap om hur kundens köpbeteende online ser ut och vad som faktiskt fungerar.

TimeToMeet är en av Sveriges ledande tjänster för onlinebokning av konferensrum i realtid. Under seminariet delar vi med oss av lärdomar från över 500 kunder och konkreta tips för att lyckas bättre online.

* Hur ser kundens digitala köpprocess ut och vilka nya krav ställs idag?

* Vilka typer av möten bokas online och hur ser det genomsnittliga köpet ut? 

* Vilka är framgångsfaktorerna hos de konferensuthyrare som lyckas bäst online?

Fredrik Jansson har varit med och grundat bland annat TimeToMeet och HotelSpecials. Med stor erfarenhet av digitala produkter och som en av Sveriges främsta SEO-experter kommer han att dela med sig av insikter och konkreta tips för att lyckas med konferensbokningar online.

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

18 september | 10.15 - 10.45 | Inspirationsloungen

Malin Hofflander

Individuell lön - en faktor som ökar medarbetarnas motivation!

Enligt forskning har det visat sig att individuell lön är en faktor som ökar anställdas motivation. Detta bidrar i sin tur till ökad prestation i arbetet, vilket också ökar verksamhetens totala resultat!

Men för att individuell lönesättning ska bli ett effektivt styrmedel, måste det dock ingå naturligt i det dagliga arbetet med god och regelbunden återkoppling och inte vara en sidouppgift. Alla behöver även ha kännedom om bedömningsprocessen och inse att löneutvecklingen relaterar till arbetsutförandet! Det bygger alltså på VAD som görs i arbetet, men framför allt på HUR arbetet utförs.

Malin Hofflander är VD och konceptutvecklare på CENCEO. företaget arbetar för att hjälpa företag och organisationer att driva processen framåt genom att arbeta med ett modernt ledarskap där arbetets innehåll samskapas av chef och medarbetare. Deras online-verktyg hjälper chefer att arbeta nära sina medarbetare för att mäta, driva på och utvärdera anställdas ambition och prestation.

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

18 september | 11.00 - 11.45 | Kunskapsscenen

Patrik Sndersson

Göteborgsregionens utveckling och utmaningar

Patrik Andersson, VD för Business Region Göteborg AB, ett icke-vinstdrivande bolag som representerar 13 medlemskommuner. Han har en Fil kandidat inom nationalekonomi, statistik, statskunskap och har större delen av sitt verksamma liv arbetat inom Finanssektorn. Patrik sitter i styrelser såsom ALMI Företagspartner och Finanskompetenscentrum och Första Sparbanksstiftelsen.

2017 fick Göteborgsregionen sin miljonte invånare och vi blev därmed en miljonregion. En region som befinner sig mitt i ett utvecklingssprång. Tusen miljarder kronor ska investeras i stadsutvecklings- och infrastrukturprojekt de närmaste 20 åren. Med Älvstaden, ett av norra Europas största stadsutvecklingsprojekt, kommer centrala Göteborg växa till dubbel storlek, något som lockar till investeringar i en omfattning som staden aldrig tidigare skådat.

Här finns globala företag som Ericsson, SKF, de båda Volvobolagen, AstraZeneca och Saab som satsat miljarder på att utveckla nya produkter och tjänster. Att ett av världens absolut ledande fordonskluster vuxit fram på Lindholmen känner de flesta till. Lika bekant är kanske inte planerna på det stora life science-klustret vid AstraZeneca i Möndal, att Göteborg är världsledande inom mikrovågs- och antennteknik, att vi är Sveriges rymdhuvudstad, att vi har flest testbäddar i landet och internationell spjutspetsforskning på Chalmers och Göteborgs Universitet.

Men vi har också stora utmaningar i regionen. Kompetensförsörjningen är en, bristen på bostäder och kontorsyta en annan. Och trots att arbetslösheten är den lägsta bland landets storstadsregioner har vi ett stort utanförskap, inte minst bland utrikes födda, vilket innebär att vi har en hel del kvar att göra för att Göteborgsregionen ska bli en region för alla.

18 september | 11.00 - 11.45 | Ledarskapsscenen

Jan tern

26 timmarsdygnet - minska stress och öka hälsan

Att Jan Tern är en uppskattad och flitigt bokad föreläsare inom området hälsa och stress kan säkert förklaras med kombinationen av pedagogisk bakgrund, glimten i ögat, out of the box-tänk samt erfarenhet och goda resultat från att ha utvecklat hälsa och välbefinnande på Volvokoncernen. Under föreläsningen får du många praktiska tips om hur du minskar stress, både ur ett personligt och organisatoriskt perspektiv. Du får också svar på frågor som: 

 • Varför vissa blir pigga (positiv stress), medan andra tappar energi och glädje (negativ stress)
 • Varför man kan känna sig trött och ändå ha svårt att sova
 • Hur immunförsvaret kan höjas och ändå göra oss mer sjuka
 • Vad som är bra med stress

 

 

18 september | 11.00 - 11.30 | Inspirationsloungen

Tommy

Så skapar du lyckade konferenser med engagerade deltagare!

Tommy Brotte berättar om hur du kan engagera deltagarna med digital interaktivitet. Syftet med seminariet är att visa hur interaktivitet bidrar till ökat engagemang, effektivare lärande och större efterlevnad. Vi kommer också att bekanta oss med olika mötesformat, framgångsrika konferensers dramaturgi samt framgångsfaktorer och fallgropar kring digital interaktivitet under ett evenemang.

·Vad är ett framgångsrikt evenemang och hur mäter man evenemang?

·Varför arrangerar man medskapande evenemang – vilka syften finns för interaktivitet?

·Exempel på mötesformat

·Konferensens dramaturgi

·Framgångsfaktorer och fallgropar

Seminariet vänder sig främst till dig som tar initiativ till olika konferenser och möten eller som har en aktiv del i planerandet av konferenser.

Tommy Brotte har mångårig erfarenhet av att planera och genomföra konferenser och större möten. Hans specialområde är mötet mellan medskapande mötens dramaturgi och mötesstöd i form av mötesappar och liknande tekniker. Tommy är delägare i MeetApp, driver företaget Interaktiva Möten och är kursansvarig för Event- och mötesutbildningen på Berghs School of Communication.

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

18 september | 12.00 - 12.45 | Ledarskapsscenen

Jennie och fredrik

Employer branding och hur du behåller talangerna

Inte nog med att det är en utmaning att rekrytera de bästa talangerna. Hur gör du för att behålla dom? Fredrik Stranne från Coreworkers förklarar i ett samtal med Personal & ledarskaps reporter Jennie Jensen hur du som arbetsgivare kan skapa en process för fortsätta att engagera medarbetarna. 

Föreläsare: Fredrik Stranne, VD och Senior Advisor Coreworkers och Jennie Jensen, reporter Personal & ledarskap


18 september | 12.00 - 12.45 | Kunskapsscenen

malinburman

Att vara efterklok på förhand

De flesta verksamheter kommer någon gång att utsättas för kriser och allvarliga händelser. När det oväntade och svåra sker krävs att personalen är rustad och förberedd för att kunna hantera situationen på ett professionellt sätt.

Malin Burman arbetar med krishanteringar, krisövning och krisstöd. Under hennes föreläsning får du information och verktyg för att skapa en tryggare arbetsplats - hur du skapar en krisberedskap som gör dig "Efterklok på förhand".


18 september | 13.00 - 13.45 | Kunskapsscenen

danieldonlind

WILLPOWER

Mål vet vi enligt studier att det är absolut det viktigaste som finns. Har du satt mål då är du antagligen på väg mot rätt håll. Men det finns någonting som är långt, långt mycket viktigare än att sätta mål. Där mål faktiskt inte spelar någon roll längre, och det är om du inte har någon grundläggande viljestyrka, då spelar inte målen någon roll. Det är din viljestyrka som styr om du kommer att lyckas med dina mål eller inte. Efter många års forskning och olika studier så har det visats att det går att träna upp sin viljestyrka. I föreläsningen ”WILLPOWER” så berättar Daniel Donlind hur viljestyrka fungerar och ger dig verktygen till hur du kan träna upp din viljestyrka för att du ska kunna nå DINA mål.

Daniel Donlind är flerfaldig svensk mästare i boxning och har lärt sig hur långt man kan gå med viljestyrka. Genom att använda sig av samma vilja i arbetslivet som i sin idrottskarriär lyckades Daniel Donlind bli toppsäljare på flera säljbolag, lärde sig ett nytt språk på 3 månader, har bott runt om i världen och jobbat som bland annat spansklärare, coach, säljare och reseledare.
 
Idag är Daniel egen företagare och en energisk föreläsare som lockar till både skratt och eftertanke. Han brinner för att förmedla motivation – kanske även med hjälp av lite salsadans! Hans livsmotto är ”En tupp ger aldrig upp” som han levt efter sedan barnsben. Varför han kallas för tuppen, det får du reda på föreläsningen....


18 september | 13.00 - 13.45 | Ledarskapsscenen

elaineeksvärd

Retorik för ledare

2017 gjorde Novus, på uppdrag av Snacka Snyggt, en nationell undersökning på Sveriges svåraste samtal och upptäckte att de samtal som hamnar på topp tiolistan innefattar de samtal som en chef kan stöta på – på en och samma dag.

Som chef behöver du inte bara kunna bemästra svåra samtal, du behöver också kunna skapa en arbetskultur fri från härskartekniker, sexism, rasism och fler andra jargonger. Att istället ha en arbetskultur full av feedback, uppmuntran och lagspelsanda. Visste du att ett företag som har lågt i tak för feedback oftast har (som en konsekvens av det) högt i tak för skitsnack. Efter den här föreläsningen kommer du ha verktyg för att tackla chefernas svåraste samtal på ett snyggt sätt.

Elaine Eksvärd är en av Sveriges mest anlitade retorikkonsulter och föreläsare. Hon driver retorikbyrån Snacka Snyggt. Elaine är författare till bästsäljarna "Härskarteknik - den fula vägen till makt" och "Snacka Snyggt - Modern Retorik". Elaine vann priset Årets talare 2016 - Kvinna.  


18 september | 13.45 - 14.15 | Inspirationsloungen

Röstbolaget

En röst du trivs med och som andra tycker om att lyssna till

Din röst är unik som ett fingeravtryck. Med din röst har du har oanade möjligheter till variation som skapar förtroende, entusiasmerar, ger pondus och gör dig, som chef vassare i kommunikativa situationer.  

Lyssna till Niclas Steeve och Ulrika Zetterstens inspirerande föreläsning om ledarens viktigaste verktyg, rösten. 

Niclas och Ulrika är legitimerade logonomer/röstcoacher och tillsammans driver de Röstbolaget. 

“Vi coachar och utbildar personer med röstkrävande yrken. Vi träffar företagsledare, politiker, utbildare och föreläsare, yrken där den muntliga kommunikationen är avgörande.”

Röstbolaget utgår alltid från att rösten, tillsammans med kroppsspråket och budskapet bildar en helhet. Under föreläsningen får lyssnaren ta del av bl.a. forskning, röstvanor och tics tillsammans praktiska övningar som utvecklar våra röster. 

Varmt välkomna!

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

18 september | 14.30 - 15.00 | Inspirationsloungen

TNG talare

Fördomsfri rekrytering på riktigt!

15 tips på 30 minuter om hur du skapar en fördomsfri rekryteringsprocess, på riktigt. 

För att skapa en fördomsfri, kompetensbaserad rekryteringsprocess handlar det om att ändra en del av det vi är vana vid att göra i våra rekryteringsprocesser idag, av gammal vana. Det betyder att vi både måste låta bli att göra vissa saker, som att be om ett personligt brev, till att addera moment som tex bedömningsmatris. Du får konkreta handfasta tips på vad du bör tänka på och hur du bör göra, allt baserat och framtaget enligt den vetenskap som idag finns kring rekryteringsmetodik, urvalsmetoder och inte minst all den spännande utvecklingen med teknikens hjälp som sker nu. 

Dessutom delar Anna med sig av de lärdomar TNG dragit under de åren TNG arbetat med en fördomsfri rekryteringsmetodik. 

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

18 september | 15.00 - 15.45 | Kunskapsscenen

magnusswartling

Jaget VS Laget

Alla har nog någon gång har känt att omständigheterna inte är till din fördel. Ungefär lika frustrerande som det är att inte få visa sin fulla potential. De flesta av oss har varit sådana situationer och undrat vad vi kan göra åt dem. Jaget vs. Laget ger exempel på hur just du kan starta förändringsprocessen till att bli en vinnare, till att bli en del av ett vinnande lag och till slut kanske leda det vinnande laget. Det finns inga genvägar. Allt börjar med dig själv. Insatsen kommer bli stor, men belöningen ändå större.

I grunden är Magnus Swartling en idrottskille och har tillhört ett av curlingvärldens mest framgångsrika lag genom tiderna. Tillsammans med Peja Lindholm, Tomas Nordin och Peter Narup vann han tre VM-guld, två EM-guld och spelade tre OS i rad. Magnus civila karriär har bestått av 14 år inom IT-branschen där han har haft olika roller och sedan fem år är egenföretagare. Magnus har förpackat sin samlade erfarenhet från elitidrott och näringsliv på ett lättsamt och underhållande sätt. Hans talarstil är enkel, rakt på sak och ibland lite provocerande – för att skapa eftertanke.


18 september | 15.00 - 15.45 | Ledarskapsscenen

CharlotteMikael

Uppsägning av underpresterare

Får jag säga upp medarbetare som underpresterar? I Sverige har vi ett långtgående anställningsskydd, men det är ändå inte riktigt så långtgående som många tycks tro. Som arbetsgivare behöver du faktiskt inte tåla vad som helst, även om provanställningstiden har gått ut. Charlotte Forssander, advokat och delägare på Advokatfirman Vinge och specialist på arbetsrätt går igenom var gränserna går, hur du undviker att hamna i domstol i samband med att du värnar om din organisation, och svarar på knepiga frågor av Mikael Kindbom, reporter på Lag & Avtal.

Deltagare: Charlotte Forssander, advokat och delägare på Advokatfirman Vinge och Mikael Kindbom reporter på arbetsrättsliga tidskriften Lag & Avtal

18 september | 15.15 - 16.00 | Inspirationsloungen

Per Larsson

Kränkningar på arbetsplatsen

Många har berörts av #metoo uppropet som har växt som en löpeld efter avslöjanden om sextrakasserier, både i Sverige och internationellt. Rörelsen har också satt fokus på sexuella trakasserier på arbetsplatsen. 

Den 31 mars 2016 trädde AFS: 2015:4 i kraft med tyngd på chefens utökade ansvar kring att motverka kränkande särbehandling, trakasserier och mobbing och i syfte att minska den psykiska ohälsan på arbetsplatsen.

Per Larsson, Previas expert inom områdena krisstöd och kränkande behandling, har lång erfarenhet av ämnena på såväl individ-, grupp- och organisationsnivå och håller i detta seminarium med fokus på hur du som ledare kan förebygga, upptäcka och hantera kränkningar, trakasserier och mobbing på arbetsplatsen.

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

18 september | 16.15 - 17.00 | Ledarskapsscenen

Christer Olsson

Det digitala ledarskapet – att använda digitala verktyg i ledarskap- och kulturutveckling

Christer Olsson är fiskarsonen som gjort sunt förnuft till sin affärsidé. Han är idag en av Nordens mest anlitade föreläsare och inspiratör och har en unik förmåga att sätta fingret på det vardagliga samspelet mellan människor, på ett sätt som inspirerar, manar till eftertanke, och inte minst till handling.

Christer har lång erfarenhet av kulturutveckling, ledarskap och affärsmannaskap och han är dessutom coach till några av Nordens mest erfarna ledare. Hans ambition är att så tankefrön och att du skall Veta till att Göra. Det handlar om utveckling och att vara en prövande levande lärande människa. Han står fast för att allt som inte är under utveckling är under avveckling, behålla är en farlig strategi.


19 september | 8.30 - 10.00 | Ledarskapsscenen

Johan Trouvé

Titta in i vår regions framtid med Johan Trouvé

Vad händer i staden och regionen framöver? Johan Trouvé VD för Västsvenska Handelskammaren berättar om alla spännande satsningar i staden och vad de kommer betyda för stadsbilden och regionen framåt. Efteråt får du möjlighet att prova på erfarenhetsutbyte i nätverksgrupp där du tillsammans med andra får reflektera över hur dessa förändringar kan påverka dig och ditt företag.

Upptäck västkustens pärlor bland utställarna, nätverka med branschkollegor och utvecklas av ett seminarieprogram med stort fokus på kunskap, inspiration och framtid.

I samband med Johan Trouvés föreläsning anordnas en nätverksfrukost, anmäl dig på knappen nedan.

Denna föreläsning har haft hög efterfrågan och är nu dessvärre fullbokad.

19 september | 9.00 - 9.45 | Kunskapsscenen

David Knutsson

Lyckade Lanseringar - långt mer än bara ett event

70-80% av alla lanseringar misslyckas - varför?

Vad betyder det egentligen att lansera något? En företagsvision, ett mål, en tjänst, en marknadsföringskampanj eller en helt ny produkt. Hur vet jag att det jag tänker lansera kan tas emot av mottagaren och kan vi internt berätta kundvärdet på ett smittande sätt?

Varför misslyckas så många lanseringar inom 1-2 år primärt på grund av 40 olika anledningar? Vad måste jag tänka på?  
Du som åhörare får med dig kunskap och verktyg om hur du skapar en Go- To- market plan som både skapar engagemang och resultat både i ekonomiska och mänskliga termer.

Det handlar om när silos överbryggas, det handlar om när avdelningar samarbetar och det handlar om när kundens intresse alltid kommer först.

David Knutsson är grundare av LaunchX, ett företag specialiserat på just Lanseringsledarskap och Kommunikation, och han leverar en fartfylld föreläsning med mycket energi och humor. Kommunikation handlar om att skapa upplevelser. Upplevelser din målgrupp känner & känslor de minns. 
David är också den engagerade moderatorn under dagen och lever efter mottot "Vad är problemet?"

19 september | 10.15 - 10.45 | Inspirationsloungen

Irene Bergstrand

Lön-HR processernas hjärta

Iréne Bergstrand, marknadschef på Sysarb, har lång erfarenhet av arbete med HR-frågor inom offentlig sektor där hon bland annat arbetat som förhandlingschef och personalchef. Irénes inriktning är strategiskt utvecklingsarbete, employer branding och kopplingen ledarskap-medarbetarskap-lönebildning.

I föredraget ”Lön-HR processernas hjärta” delar Irene med sig av erfarenheter från sitt arbetsliv och ger konkreta tips hur man kan utveckla och skapa helhet i HR-processerna.

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

19 september | 11.00 - 11.45 | Kunskapsscenen

Alexander

Presentationsteknik – det ultimata verktyget när vi kommunicerar! 

Välkommen till världens mest inflytelserika ämne! Baserat på modern hjärnforskning, biologi och psykologi tar vi dig på en resa du inte trodde fanns inom presentationsteknik. När presenterar vi? I telefonen, i korridoren, på mötet, via e-post. -Ja, faktum är att vi presenterar i stort sett hela tiden. Frågan är bara hur duktiga vi är på det.

Om vi aldrig upplever att vi måste påminna någon, repetera information eller fixa det som missförstods så är kommunikationen inget problem. Men vår situation är sällan så perfekt utan vi känner snarare igen oss i en frustration som får sitt utlopp genom att vi river oss i håret, bankar saker i bordet eller svär en tyst ramsa för oss själva.

Föreläsningen är en edutainment-föreläsning där vi genom att grunda hela innehållet i modern forskning gör det enkelt för oss att förstå – varför vi ska göra förändringar och vilken effekt det kommer att leda till. Det tillvägagångssättet gör att föreläsningen med Alexander Grabner Jarlung är oerhört inspirerande. Men viktigast av allt är att det inte bara är inspirerande utan även fylld med praktiska verktyg som du som deltagare kan omsätta direkt när du kommer tillbaka till jobbet och hemma.

Det som föreläsningen kommer beröra är:

 • Vad du ska göra för att skapa äkta förflyttning och effekt i dina presentationer
 • Kraften i den icke verbala kommunikation och vad som händer när vi använder det rätt
 • Motivationsmodellen – hur du skapar och bibehåller motivation genom hela din presentation


19 september | 11.00 - 11.45 | Ledarskapsscenen

Hanna Fager

 

Volvo Car Group – ett företag för människor som vill göra skillnad

Volvo Car Group är ett av Sveriges största företag och toppar ofta listorna som presenterar Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Genom sin elektrifieringsstrategi, en ökad digitalisering av bilar och tjänster samt introduktionen av helt nya affärsmodeller, som Care by Volvo där kunden prenumererar på bilen istället för att äga den, har Volvo siktet inställt på att förändra hela bilbranschen och vara ett företag för människor som vill göra skillnad. Att kunna förändra en hel industri är dock helt beroende av tre saker - kultur, människor och ledarskap. För att Volvos medarbetare ska kunna vara den bästa versionen av sig själva, fortsätta driva innovationer och förändring i en snabb takt samt utmana konventionella branschnormer krävs en nytänkande People Strategi. Hanna Fager, Senior Vice President HR, berättar om hur Volvo Cars med avstamp i ”Made by People”, ett styrkebaserat ledarskap och med syftesstyrda team har skapat en attraktiv arbetsplats för människor som vill göra en verklig skillnad. Både idag och i framtiden. 

Hanna Fager är Senior Vice President Human Resources på Volvo Car Group. Hon har lång erfarenhet av att arbeta med organisationsutveckling, globala HR strategier, ledarskap och rekrytering och sitter sedan 2016 med i Volvo Cars koncernledning. Hon brinner för människor, mångfald och att skapa en innovativ och platt organisation som drivs av nyfikenhet och samarbete. 


19 september | 11.00 - 11.30 | Inspirationsloungen

Huset Grupp

Grupputveckling är ingen rocket science!

Lär dig mer! Kom och lyssna på Christer Ackerman. Det är stor skillnad mellan en grupp medarbetare och en trivsam och produktiv arbetsgrupp. Trots detta sker grupputveckling ofta slarvigt, och inkonsekvent. Varför? Grupputveckling är ingen ”rocket science”. Christer bestämde sig för att gå tillbaka och titta på över hundra års forskning kring grupper. Målet var att skapa en tydlig och användbar modell för chefer och andra som inte är experter i grupputveckling. Metaforen för modellen blev ett ”hus”.

Bygger man inte rätt från början uppstår sprickor i väggarna, fönster kärvar och taket kan till och med rasa in. På samma sätt är det med grupper, likt ett ”hus” kan de bli ett fuskbygge som knakar i fogarna med mobbning, sexuella trakasserier, konflikter, stress och andra osunda mönster. Föreläsningen hjälper dig ta flera sjumilasteg i riktning mot en trivsam och produktiv arbetsgrupp. HUSET© är idag en beprövad modell i Sundbybergs Stad, Järfälla kommun, Avesta kommun, Sweco, Clas Ohlson, Försvarsmakten med flera. www.husetgrupp.se

Christer Ackerman är sedan 19 år konsult och föreläsare med fokus på att lära chefer och HR avdelningar bygga upp fungerande grupper och utveckla ett aktivt medarbetarskap. Han är också författare till flera böcker bland annat Chefen och medarbetaren som belönats med utmärkelsen »Årets Ledarbok«. Hans övertygelse är: ”Växer människan, utvecklas verksamheten”. 

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

19 september | 12.00 - 12.45 | Kunskapsscenen

Anna ocih Sandra

I skuggan av # Metoo – Så jobbar Ni för en jämställd och inkluderande organisation

Från ordens makt till härskartekniker” Men lilla gumman, tål du inga skämt!” eller: ”Jaha, vadå är det du som är experten nu eller?”

Nedlåtande, beskyllande och uteslutande kommentarer är idag tyvärr vanligt förekommande på många arbetsplatser. Detta skapar ett utanförskap, oro att gå till jobbet och kan ibland rent av leda till sjukskrivningar.

Det behöver inte vara så och denna föreläsning kommer att visa hur ni aktivt kan jobba för en jämställd arbetsmiljö och hur kommunikation, när den används rätt, kan skapa trygga och inkluderande arbetsgrupper som i sin tur ger arbetsglädje. Hur gör vi exempelvis för att upptäcka risker kopplat till diskrimineringsgrunderna och hur förebygger vi dem?

Anna Ricknell, retorikexpert & Sandra Lindström, leg. psykolog kommer att ge er en introduktion kring hur ni hanterar härskartekniker och förbättrar er kommunikation men även hur ni skapar en jämställd och inkluderande arbetsplats där alla kan känna sig som en del av gemenskapen.
Varmt välkommen att lyssna till dessa två oerhört kunniga och inspirerande föreläsare som kommer att ge er nya insikter och massor av kunskap under en intensiv föreläsning på Möten & Events.

Föreläsningens fokus:
-De sju diskrimineringsgrunderna
-Övertyga istället för att övertala
-Inkluderande och exkluderande kroppsspråk
-Vad är maktspråk
-Grundstenar för en trygg & jämställd arbetsmiljö
-Hur påverkar era interna normer & värderingar verksamheten?


19 september | 12.00 - 12.45 | Ledarskapsscenen

Dag Lotsander

Lean ledarskapsfilosofi - Viljan att ständigt bli bättre

Ta tillvara kraften och kreativiteten hos alla ledare och medarbetare med Lean. Dag Lotsander är en uppskattad föreläsare som talar om Toyotas ledarskaps­filosofi, även kallad Lean, och vad det betyder för ledarskap och medarbetarskap.

Lean är en ledarskapsfilosofi och ett sätt att tänka, som ursprungligen kommer från Toyota. Filosofin får nu allt större spridning i företag och organisationer. Lean handlar om att ha effektiva och flexibla processer som är utformade efter kundernas behov. Grunden är att skapa kundnytta genom att ta bort allt slöseri genom att bygga in kvalitet i arbetet och utjämna arbetsbelastningen. Ledstjärnor är värdeskapande, enkelhet och helhetstänkande. En förutsättning för att lyckas är att involvera och engagera medarbetarna i verksamhetens alla led.

Dag Lotsander, som i grunden är beteendevetare, har 20 års erfarenhet av att arbeta inom Toyota i roller som bland annat försäljningschef och marknadsdirektör. Han hade också i uppdrag att driva kulturförändringen i Sverige när ledarskapsfilosofin "The Toyota Way" infördes i Toyotas tjänsteproducerande verksamheter, med start 2003. I samband med det tog han också initiativet till att sammanfatta professor J Likers bok "The Toyota Way" i ett häfte som sedan har spridits i över 100 000 exemplar. Sedan 2008 är han konsult och föreläsare i eget företag och hjälper organisationer inom både näringslivet och offentlig sektor att öka kunskapen om vad lean är och att mobilisera kraften hos ledare och medarbetare.

19 september | 13.00 - 14.00 | Ledarskapsscenen

Birgitta

Talent management på 60 min

Under 60 minuter kommer tre experter beröra ämnet Talent Management under de tre rubrikerna: 

 • Identifiera - Birgitta Granquist

  Vad händer i vår omvärld och hur styr det de möjligheter och utmaningar ditt företag eller organisation måste förhålla sig till? Som arbetsgivare behöver du arbeta strategiskt, med tydliga målbilder och en effektiv process kring vilka ledare och medarbetare du vill ha i din organisation. Att ringa in de kritiska egenskaperna och kompetenserna kopplat till företagets framtida framgång och identifiera vem du behöver för just ditt företag är komplext men också avgörande för att lyckas.

TNG talare
 • Attrahera - Anna Rydbacken

Hur kan vi attrahera de jobbsökande kandidaterna?

 Kandidaters beteende har utvecklats i en enorm takt senaste åren, man shoppar sitt nya jobb, vill enkelt kunna jämföra olika arbetens förmåner och se var i processen man befinner sig – precis som man kan följa sitt paket man beställt på nätet. 

Och platsannonsen behöver innehålla beskrivning av hur den planerade introduktionen kommer gå till samt vilket ansvar och befogenheter man kommer ha i tjänsten. Hur kan vi som arbetsgivare möta de behoven för att attrahera de kandidater vi vill åt?

Och vilka kandidater vill vi attrahera idag, när större delen av de arbetsuppgifter du tänkt att de ska göra kommer att vara förändrade inom bara några år enligt World Economic Forum? Vi kommer ge dig de senaste trenderna inom kandidatattraktion och rekrytering och konkreta tips på hur du kan se till att ligga i framkant gällande kandidatattraktion.

staffan
 • Behålla - Staffan Marklund

Vilket ledarskap krävs för att behålla talangerna i organisationen?

I en värld där generation y och z allt mer tar över arbetsmarknaden uppstår nya utmaningar för organisationen. Från en tidigare kultur där medarbetare längtade efter 25 års arbete och en guldklocka, lever vi nu i en omvärld där jobb-bytet är vanligare än att byta bil.

Vad krävs då av organisationen för att lyckas behålla de talanger man vill bygga framtiden på? Och vad krävs specifikt av ledarskapet i organisationen? 

Följ med på en kort resa kring dagens utmaningar och hur ledarskapet måste förändras för att lyckas ta behålla talangerna för framtiden. 
Föreläsare: Staffan Marklund

19 september | 13.00 - 13.30 | Inspirationsloungen

Lennart

När fördomsfri rekrytering blir en naturlig del i verksamheten minskas den psykosociala ohälsan

I takt med hög förändringstakt och att kraven på leveranser och kvalitet ökar på organisationen ökar pressen på den enskilda människan. En press som ofta leder till otrivsel och som vi vet bland många kvinnor till utbrändhet och psykisk ohälsa. 

Lennart Engelhardt som över 20 år arbetat med hållbar samhällsutveckling kommer att ge sina tankar och idéer om hur vi kan bryta otrivseln genom värdegrundsarbete, transparens och mod. Och hur digitala hjälpmedel skapar stabila stödprocesser för en hållbar förändring.

Han kommer också ge konkreta exempel på hur fördomsfri rekrytering med grund i vetenskap, matchningsmagi och långsiktigt lärande genom AI blir ett stöd för att löpande rekrytera rätt människor, som kommer att trivas och må bra på jobbet.

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

19 september | 13.45 - 14.15 | Inspirationsloungen

 

Konsten att nå dit du vill

- Mer än SMART: 4 steg som kan få avgörande betydelse för dig och ditt ledarskap.

Klart ni har visioner! Och självklart jobbar ni med mål! Kanske har ni lagt ner mycket möda på att formulera målen enligt konstens alla regler –  SMART. Grattis! 

Men vad händer sedan? Lägger ni målen till handlingarna, dvs i praktiken förlitar er på att slumpen ska ta er dit ni vill? Eller följer ni upp målen regelbundet, men processen börjar kännas trög och utan energi? Händer det att lagda tidplaner inte hålls för att medarbetarna – eller du själv – inte hunnit göra det ni lovat? För att det fanns annat som var viktigare. 

Hur får man egentligen till ett arbetssätt där nuet och framtiden hänger ihop och där resan mot målet blir fylld av energi och lust?

I denna föreläsning ger Kim Karhu och Annette Runsteen dig 4 konkreta steg som hjälper dig att nå dit du vill, om du verkligen vill det! Och dessutom få andra med dig. Kim Karhu har lång erfarenhet av ledarcoaching inom näringslivet i flera länder. Han är en uppskattad inspiratör och talare och en efterfrågad mental tränare i många olika sammanhang. Annette Runsteen är beteendevetare och civilingenjör. Hon verkade som chef i internationell miljö i många år innan hon blev ledarskapskonsult. Tillsammans driver de bolaget Day2Day Leadership med ca 20 ledartränare och ledarskapskonsulter i Sverige och Norge. 

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

 

19 september | 14.00 - 15.00 | Kunskapsscenen

Fredrik Hermelin


Fredrik Hermelin
 är Nordisk kommersiell chef för CWT Meetings & Events.

Mikael Ek


Mikael Ek
 är Nordenchef på American Express Meetings & Events.

Bättre möten – 4 viktiga inspel från branschen

Möten & Event-mässans vassaste föreläsning om mötesbranschen! Aktörer från mötesindustrin delar med sig av sin kunskap och erfarenhet under en intensiv timme. Vi kommer kort att beröra hur man strategiskt kan jobba med möten för att uppnå besparingar och kontroll, hur man mäter effekten av ett möte, diskutera risk och säkerhetsfrågor kring möten och få tips om hur man som mötesledare undviker de vanligaste fallgroparna.

Föreläsningen passar dig som jobbar i mötesindustrin; vare sig du bokar, planerar eller deltar på möten.

Moderator: Lotten Fowler, General Manager SBTA

Talare:

 • Mikael Ek – Nordenchef på American Express Meetings & Events
 • Fredrik Hermelin - Nordisk kommersiell chef för CWT Meetings & Events.
 • Kaj Tekari – Director of Meeting, Scandic Hotels
 • Sofia Eriksson – Försäljningsansvarig  på American Express Meetings & Events i Norden
 • Per Julin – Affärsutvecklare på Coor Konferens
 • Dan Söderholm – Strategisk försäljningschef på Top Meeting
Sofia Eriksson


Sofia Eriksson
är försäljningsansvarig i Norden hos American Express Meetings & Events

Dan söderholm


Dan Söderholm, Partner i Top Meeting och strategisk försäljningschef

Per


Per Julin är affärsutvecklare och mötesspecialist inom Coor Sverige.

Kaj Tekari


Kaj Tekari
är Director of Meeting på Scandic Hotels

19 september | 14.30 - 15.00 | Inspirationsloungen

Miléna Sohlen

Big 5, hur du bedömer säljförmåga i rekryteringsprocessen

Milena Sohlén, VD Made for sales bjuder på tips för att identifiera de fem viktigaste förmågorna hos framgångsrika säljare

OBS! Endast 30 sittplatser på Inspirationsloungen.

19 september | 15.00 - 15.45 | Kunskapsscenen

Marika

Öppet fördomsfull

- Varför bemöter vi olika personer på olika sätt?
- Varför förutsätter vi alltid att någons partner är av motsatta könet?
- Varför är en människas ursprung viktigt?

I denna humoristiska föreläsning slussar Marika er igenom erfarenheter och fördomar, både sina egna och de som hon möter hos andra. Hon tar upp olikheter och skillnader inom allt från kultur, religion, kärlek och etnicitet. 
Med hjälp av Marikas egna erfarenheter av rasism och homofobi så kommer hon ge er nya synvinklar och andra perspektiv. Hur gör man på en arbetsplats för att bättre kunna bemöta olika situationer och olikheter? Hur beter du dig utanför arbetsplatsen i hemmets lugna vrå? 

Marika adopterades från Etiopien och kom till en religiös familj och blev en fanatisk pingstvän. Livet och kärleken gjorde senare att hon lämnade kyrkans värld. 
Ålder och erfarenhet har gjort henne självständig, stark, fri och ödmjuk. 

Marika utlovar en skrattgaranti i denna ärliga, varma och modiga föreläsning som handlar om fördomar, bemötande, respekt och framförallt - att våga vara sig själv! 
”Ni slipper tråkiga diagram och listor på min föreläsning, allt jag kräver är er fulla uppmärksamhet” – Marika Carlsson 

19 september | 15.00 - 15.45 | Ledarskapsscenen

annika

Vilken färg är du? Bygg ledarskapet på dina styrkor!

På ett tankeväckande och underhållande sätt beskriver Annika hur vår personprofil, det som ofta beskrivs med våra färger, påverkar vårt sätt att kommunicera, ta beslut och leda andra. Hon visar hur man som ledare med större medvetenhet om sin egen personprofil kan få större framgång i alla typer av relationer och hur man undviker onödiga konflikter och vanliga missförstånden inom gruppen.

Annika R Malmberg är en av Sveriges mest färgstarka föreläsare och aktuell med boken Make It Work – en guide till fungerande relationer och föreställningen Framgång. Hennes förmåga att skapa insikter och förändring genom humor och igenkänning gör henne till en av Personal & Chefs mest uppskattade talare. Annika är VD för Hamilton Group och har genom åren inspirerat och tränat tusentals människor – ledningsgrupper, team och säljare – till framgång, personlig utveckling och förbättrade resultat.