Circulaire Economie

Book a stand

Circular Economy

Wednesday 3 October (11h00 until 12.40h) - Only in Dutch

Ontdek de FSC® alternatieven voor Single Use Plastic verpakkingen

FSC

De Europese Commissie lanceerde eind mei 2018 haar plannen voor nieuwe wetgeving die de strijd wil aangaan met de plastiekvervuiling in zeeën en oceanen wereldwijd. Heel concreet wil de wetgeving het gebruik van de zogenaamde ‘single use plastics’ aan banden leggen, door het gebruik ervan te reduceren of zelfs te verbieden daar waar het gaat over toepassingen waarvoor alternatieven bestaan. Ook andere overheden in België tot ver daarbuiten namen al maatregelen rond dezelfde thematiek, bijvoorbeeld op vlak van het gebruik van plastiek zakken.

 

Zonder twijfel zullen deze initiatieven heel wat impact hebben op de verpakkingen van de toekomst. Naast een verschuiving naar alternatieve verpakkingsmaterialen, speelt doordacht ontwerpen en innovatie ook zeker zijn rol. Materialen gemaakt uit natuurlijke, hernieuwbare en recycleerbare grondstoffen zullen – al dan niet terug – een serieuze streep voor hebben, mits de grondstof op duurzame wijze ontgonnen wordt. Papier, karton en hout met een FSC® keurmerk kunnen hierbij – vaak nu al – een goed alternatief brengen.

 

Via diverse sprekers met praktijkvoorbeelden uit diverse verpakkingstoepassingen in brede zin wil dit event een overzicht bieden over bestaande en toekomstige mogelijkheden. Doel is om beslissingsnemers rond verpakkingen bij bedrijven inspiratie en praktische informatie mee te geven, waarbij er zeker ook ruimte zal zijn voor vragen en debat.

Programme

10h50 - 11h00: Ontvangst en verwelkoming


11h00 - 11h15: FSC-gecertificeerde alternatieven voor single use plastics

Introductie van het FSC-keurmerk en situering van het onderwerp van het event

Bart Holvoet | FSC Belgium


11h15 - 11h30: FSC-gecertificeerd karton voor een waaier een verpakkingstoepassingen

Arjowiggins – gekend als producent van grafisch papier – is ook volop actief in de productie van FSC-gecertificeerd karton voor diverse toepassingen (food, non-food, waaronder ook de farmaceutische sector.

Fabienne Cocheteau | Arjowiggins Graphic


11h30 - 11h45: Golfkarton als duurzaam alternatief

DS Smith Packaging is producent van duurzame verpakkingen, en vertelt welke keuzes u kunt maken om de milieu impact te verlagen, door de supply cycle in kaart te brengen.

Jan Vandewalle | DS Smith Packaging


11h45 - 12h00: Een brikverpakking volledig uit hernieuwbare grondstoffen?

De brikverpakkingen van Tetra Pak zijn uiteraard alom gekend. Maar wist u dat men ondertussen een brikverpakking heeft die volledig gemaakt wordt uit hernieuwbare grondstoffen?

 

Frank Vandewal | Tetra Pak Belgium


12h00 - 12h15: Biobased alternatieven voor plastic disposables

Natureko is dé specialist in duurzame, biobased en composteerbare disposables, die hét milieuvriendelijke alternatief voor plastic disposables.

 

Erwin Verbeek | Natureko


12h15 - 12h30: Wordt uw koffiebeker na gebruik ook toiletpapier?

Beautiful Cups is specialist in hoogwaardige FSC-gecertificeerde kartonnen cups voor warme en koude dranken. Beautiful Cups zorgt voor minder verbruik, minder afval en recyclage van de cups.

Spreker te bevestigen | Beautiful Cups / Renewi


12h30: Vraag & antwoord

Mogelijkheid tot het stellen van vragen aan de sprekers en netwerking.