Exhibitor catalogue

Kistamässan, Stockholm
Stockholm, Sweden
18 - 19/10/2017

Our Exhibitors

ELRÄTT

ELRÄTT

K:05

75175 Uppsala
Sweden
http://www.elratt.se/

Elrätt - Allt är möjligt med smart elteknik.

ELRÄTT är ett samarbetsprojekt mellan Installatörsföretagen, Sveriges Elgrossister SEG och Elrätta Leverantörerna med gemensamt syfte att informera om möjligheterna med modern elteknik.

Products

Product news

 • ”Elinstallatörer är möjliggörare av hela energiomställningen”

  Det finns stora möjligheter för energieffektivisering med framtidens installationer. Tillgången på och intelligent användning av data är nyckeln för att få effektivare energisystem. Men det kommer att krävas smarta installationer för att göra det möjligt, menar Hans Nyblom, affärsutvecklare på Elrätt.

  – Med hjälp av data kring exempelvis användarbeteende kan man utveckla smart styrning för en effektiv användning av energinätet. Vi ser också hur marknaderna för solceller och elbilar växer och som en följd av det också går ner i pris. Här gäller det för installatörer att hänga med och möta efterfrågan, för det här lösningarna ska ju installeras på ett optimalt sätt, säger Hans.

  I Sverige används idag cirka 40 procent av energin till fastigheter. Här finns stora besparingsmöjligheter. Hans menar också att genom smart styrning och datainsamling går det att skapa många användbara funktioner för fastighetsägare och hyresgäster.

  – Bara genom att sluta köra system, exempelvis värme och kyla, mot varandra kan vi spara cirka 20 procent av energianvändningen i kommersiella fastigheter. Genom datainsamling och artificiell intelligens kan vi också se till att exempelvis hissar och inneklimatsystem används så effektivt som möjligt. Dessutom finns det annan praktisk användning av övervakningssystem. Till exempel kan hemtjänsten se om kranen på toaletten hos brukarna inte använts inom stipulerad tid så har vi kanske någon som ramlat eller blivit sjuk och måste prioriteras.

  Men de här produkterna och systemen finns ju inte än, är det inte för tidigt för elinstallatörer att förbereda sig?

  – När en produkt eller tjänst får genomslag är spridningen idag betydligt snabbare än tidigare. För telefonen tog det 75 år innan det fanns 50 miljoner användare, för TV:n tog det 13 år och för mobilspelet Angry Birds inte mer än 35 dagar. Installatörer som hänger med i utveckling och är förberedda för framtiden kommer att bli vinnarna.

  http://www.elratt.se/nyhet/elinstallatorer-ar-mojl...